|
Regeringens planer om at tillade et enzym, der kan lime kød sammen, møder ikke kun hård kritik hos Socialdemokraterne.
Også levnedsmiddelekspert Orla Zinck, der er direktør i Dansk Catering Center og tidligere har arbejdet i Fødevarestyrelsen i ti år, er meget skeptisk.
»Problemet er, at du kan tage noget affaldskød, forme det og få det til at se ud som om, det er ren kød. Det er – for at bruge et pænt udtryk – ren og skær svindelm«, siger han og tilføjer:
LÆS ARTIKEL Kødklister er på vej i danske bøffer
»Forbrugerne kan jo ikke se forskel på, om bøffen de ser i supermarkedet er en hel bøf eller noget, der er samlet af småstykker«.
Et problem på restauranterne
Orla Zinck køber ikke regeringens argument om, at forslaget er ledsaget af et krav om at kødet er mærket med oplysningen om, at der er tale om sammensat kød.
»Det er fis i en hornlygte. Hvad så når man sidder på en restaurant eller på et pizzaria? Hele cateringbranchen vil komme til at købe de her produkter. Og så har forbrugerne ikke en jordisk chance for at se, hvad det reelt er, de betaler for«, siger han.
LÆS ARTIKEL Pølser og burgere skal laves af stamceller
Han understreger, at det ikke er farligt at spise kød, der er limet sammen ved brugen af enzymet, der kan fungere som klister i al slags kød på grund af indholdet af proteiner.
Helt naturlig metode
Men direktør i DMRI, Danish Meat Research Institute, der ligger under Teknologisk Institut, Lars Hinrichsen, er ikke bekymret.
»Det er helt ufarligt. Der er ikke noget fremmede i det her. Man bruger nogle komponenter, som kommer fra fødevarer og dyr på en ny måde«, siger han.
Lars Hinrichsen forklarer, at enzymet thrombin findes i blod og er det, som får det til at størkne.
»I kødindustrien har man lavet masser af produkter, hvor man har bundet kød sammen. eksempelvis en fransk landskinke, hvor man tager noget kød, salter det og binder det sammen. Det er nye er blot, at du kan binde kød sammen uden at salte eller koge det først«, forklarer han.
Kræver politisk regulering
Men de kødstykker producenterne bruger, skal være af en ordentlig kvalitet, understreger han:
»Ellers er det svært at lave et ordentligt produkt. Sådan er det i al fødevareproduktion. Og så må man forholde sig til politisk, hvordan man vil regulere tingene, så kødet er fint. Men teknisk set, kan køddelene være lige så fine som et helt stykke«.
Ifølge Lars Hinrichsen kan ’klistermetoden’ betyde nye produkter på markedet.
»Der vil opstå nye muligheder som at lave en mere mager og mere sund nakkekotelet uden så meget fedt«, siger han. |
|